Friendship comes and goes

Ik heb één vriend die ik al ken sinds mijn geboorte. Onze ouders kennen elkaar al heel lang, dus we zijn praktisch samen opgegroeid. Dat maakt onze vriendschap ook zo sterk, denk ik. Soms zien we elkaar een paar maanden niet. Als we elkaar dan weer zien, pakken we eigenlijk heel makkelijk de draad weer op. Dat is voor mij een echte vriendschap.

Jammer genoeg zijn niet alle vriendschappen zo. Iedereen heeft wel eens een vriendschap meegemaakt die niet zo lang geduurd heeft of niet fijn is afgelopen. Ik denk dat dat wel mens eigen is. Persoonlijk heb ik best wel een aantal vriendschappen gehad. De ene leuker dan de ander, maar geen ene vriendschap is voor niets geweest. Ik heb van geen ene vriendschap spijt. Ik ben deze personen allemaal dankbaar dat ik ze heb mogen kennen.

Ik heb de afgelopen tijd geleerd dat je uit elke vriendschap wel iets kan leren. Vroeger gaf ik mijzelf vaak de schuld. Ik dacht dat het altijd aan mij lag, dat ik geen vrienden kon onderhouden. Natuurlijk weet ik ook wel dat je voor een vriendschap wel moeite moet doen. Nu weet ik dat het ook met andere factoren te maken heeft. Soms kom je mensen tegen waar je gelijk een klik mee hebt, maar die ook weer snel verdwijnen. Dat is gewoon zo, dat ligt niet aan jou. Zo is het leven gewoon. Je komt vanzelf iemand tegen die langer bij je blijft.

Wat belangrijk is in een vriendschap

Wat iemand belangrijk vindt in een vriendschap is per persoon verschillend. Dat maakt een vriendschap soms ook lastig. Je hebt allebei andere waarden en normen. Persoonlijk vind ik het stukje respect voor elkaar heel belangrijk. Je hoeft elkaar niet altijd helemaal te begrijpen. Dat gaat ook niet, want je kan niet in het hoofd van de ander kijken (al zou dat soms best wel handig zijn). Maar laat iemand wel in zijn waarde. Wat ik ook fijn vind in een vriendschap is dat die persoon er voor je is. Als je bijvoorbeeld even niet lekker in je vel zit. Die vriendschappen kan je meestal op één hand tellen.

Wat ik als tip mee wil geven is: heb geen verwachtingen. Dat is echt killing voor een vriendschap. Ik spreek uit ervaring. Doordat mijn verwachtingen anders waren dan die persoon, werd ik voor mijn gevoel teleurgesteld. Terwijl de persoon zelf er niks aan kan doen. Als je van jezelf weet dat je verwachtingen hebt, spreek deze dan uit naar die vriend(in). Dat voorkomt verwarring en meningsverschillen.

Verschillende soorten vriendschappen

Mijn moeder vertelde mij ooit dat er verschillende soorten vriendschappen bestaan. Zij gaf daar als voorbeeld bij dat ze met de ene vriendin liever lekker gaat winkelen. Met een andere vriendin praat ze weer liever over dingen die haar dwars zitten. Haar boodschap was hiermee dat één persoon nooit kan voldoen aan alle behoefte. Verwacht dus ook niet dat die vriend(in) alles leuk vind, wat jij leuk vindt.

Verkeerde vriendschappen

Met verkeerde vriendschappen bedoel ik de vriendschappen die onder andere geen energie geven. Vrienden zijn er om energie van te krijgen en om leuke tijden mee te beleven. Natuurlijk zijn er ook periodes die minder leuk zijn (zoals iemand die even wat minder in zijn vel zit), maar dat hoort er ook wel bij. Dat maakt een vriendschap ook sterker.

Als een vriend(in) je geen energie geeft, is het dan wel een goede vriend(in)? Is het dan niet misschien tijd om deze persoon los te laten? Verder te kijken. Ik hoor wel eens dat iemand bang is om alleen achter te blijven. Daar geloof ik persoonlijk niet meer in (vroeger dacht ik dit namelijk wel). Nu geloof ik dat er altijd mensen op je pad gaan komen die graag jou vriend(in) wil zijn. Ik bedoel, waarom zou jij geen vriend(in) verdienen?

Valkuilen in een vriendschap

Wat een valkuil kan zijn dat je jezelf veranderd voor een persoon. Of de persoon wil dat jij veranderd. Geloof mij, dit is geen echte vriend(in). Dan ga je je voordoen als iemand anders. Dat werkt ook niet echt ontspannen. Verander jezelf dus niet voor een ander. Jij bent goed zoals je bent. Als iemand dat niet kan zien, dan is deze vriend(in) niet goed voor jou (dat zegt niet of iemand echt slecht is, maar wel dat die vriend(in) voor jou niet goed is). Je wordt er alleen maar onzeker en ongelukkig van.

Wat nog een valkuil kan zijn in een vriendschap is het pleasen. Ik ben hier ook een voorbeeld van. Ik bleef lang dingen goed praten voor die persoon. Natuurlijk zat er ook wel een kern van waarheid, want die persoon was zoals die was (ik respecteerde de persoon, zeg maar). Dat betekend alleen niet dat die persoon ook goed voor mij is. Soms past een persoon op dat moment niet bij je. Het beste wat je op zo’n moment kan doen is de vriendschap op een lager pitje te zetten. Neem even afstand. Kijk of verder wil gaan met deze vriendschap. Zo ja, praat er dan met deze vriend(in) over de dingen waar je tegenaan loopt.

Daarnaast kan je ook bij jezelf kijken waar deze persoon je raakt. Wat kan jij leren uit deze vriendschap? Mijn les in deze vriendschap was, dat ik beter mijn grenzen aan mocht geven. Iedereen heeft grenzen en het is oké om die aan te geven. Soms heb je een vriend(in) die over je grenzen gaat. Ook dan mag je jezelf afvragen of deze persoon goed voor is? Natuurlijk kan je altijd eerst proberen om erover te praten. Dat kan ook een groot deel van het probleem oplossen. Dan weet deze vriend(in) namelijk wat jouw grenzen zijn. Die vriend(in) kan er de volgende keer rekening mee houden (daar hoopt iedereen op natuurlijk).

Mijn boodschap met deze blog

Wat ik met deze blog wil zeggen is dat je geen vriendschap moet behouden die niet fijn voelt. Laat deze persoon los en kijk verder (Ik weet het. Het klinkt makkelijker dan dat het is. Maar geloof me het voelt echt bevrijdend). Nederland heeft meer dan 17 miljoen inwoners. Daar zit vast wel iemand bij die het fijn vindt om jou vriend(in) te zijn. Laat je niet gebruiken door je vrienden. Luister naar je gevoel, voelt het fijn? Ga dan door. Voelt het niet fijn? Dan is het oké om ermee te stoppen.

Geef jezelf niet de schuld als je afstand moet nemen voor je gevoel. Hoe rot het ook op dat moment voelt. Later wordt de boodschap uit deze vriendschap vanzelf duidelijk!